Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Cayetano - Once Sometime


Ο σκοπός και προορισμός κάθε καλλιτέχνη θα πρέπει να είναι μια διαρκής μετάλλαξη μέχρι να προσεγγίσει την τελειότητα. Την κάθε είδους τελειότητα, είτε αυτή είναι η κατάκτηση της πνευματικής σοφίας είτε η κατάκτηση στόχων που ετέθησαν απο τον ίδιο κατά τη διάρκεια  της πορείας του. Και λέμε μετάλλαξη γιατί καλλιτέχνης σημαίνει συλλογή εμπειριών και όχι ευθεία ανιαρή πορεία. Προλογίζοντας λοιπόν έναν δίσκο στον οποίο είδα να συμβαίνει «μπροστά» μου μια τόσο απλή αλλά συνάμα και τόσο θαυμαστή μετάλλαξη, τη μουσική μετάλλαξη του Γιώργου Μπρατάνη ή αλλιώς "Cayetano". Και χωρίς υπερβολή ήταν η κατάλληλη στιγμή βάζοντας το δισκάκι να παίξει, να ακούσεις κάτι διαφορετικό απο τα τόσα κατά τα άλλα ομορφά άκουγες μέχρι σήμερα απο τον συγκεκριμένο Καλλιτέχνη, με όλη την έννοια που περικλείει ο όρος «Καλλιτέχνης».

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη είχε απο πολύ μικρός το μικρόβιο που μεταδίδει μέχρι σήμερα μέσα απο Κυκλοφορίες, Ρεμίξ, DJ Sets και πρόσφατως με την άκρως επιτυχημένη Cayetano Live Band που όντως σαρώνει όπου και αν βρεθεί επι σκήνης. Το 1999 και μετά απο ένα ατύχημα που έχει με τη βέσπα του, γλυτώνει κυριολεκτικά απο του χάρου τα δόντια και βλέπει τα πράγματα γύρω του διαφορετικά. Και δεν εννούσε μόνο τη μουσική. Το 2000, με αφορμή ένα καυγαδάκι με το έτερον ήμισυ, αντί να αναζητήσει παρηγοριά στο σπίτι του κολλητού του, αναζητά ανάταση πνεύματος και φεύγει για Ολλανδία. Μουσικός δραπέτης, ταξιδευτής και λάτρης της Dub, της Trip - Hop και της Electronica, το 2001 μετακομίζει στη Βαρκελώνη όπου και ξεκινά το project "Cayetano". Έκεί γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες και ρεμιξάρει γνωστούς μουσικούς παραγωγούς. Το 2003 επιστρέφει στη Πατρίδα και κυκλοφορεί την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά "Focused" στη Γερμανική "Kinky Lounge".

Ακολουθούν δύο δίσκοι σταθμοί για την καριέρα του στην Etage Noir του Αυστριακού Parov Stelar. "Up and  Down" (2008) και "The Big Fall" (2009) δεν τον κάνουν απλά γνωστό εντός και εκτός συνόρων αλλά φτάνει να θεωρείται τουλάχιστον ανενημέρωτος και εκτός μουσικής πραγματικότητας οποιοσδήποτε ραδιοφωνικός σταθμός του είδους δεν έχει "ψαρέψει" ακόμα τις μουσικές του Cayetano. Τα είδη της μουσικής του εμπλουτίζονται διαρκώς με μελωδίες που δένουν τη συνταγή όπως η Jazz, Funk, Break Beat, Down Tempo και Latin με αποκορύφωμα το δισκάκι "Back Home" στην Klik Records το 2010 που έρχεται να θυμίσει σε όσους ασχολούνται με το "Freestyle" είδος πως ο Γιώργος περπατά σε έναν δρόμο που φτιάχνει ο ίδιος για τον εαυτό του. Έναν πολύχρωμο ακουστικά δρόμο όπου δεν χρειάζονται πεπατημένες και οδηγίες χρήσης και πάνω απο όλα τον ορίζει ο δημιουργός με μόνο του όπλο την ποιότητα των τραγουδιών και όχι την κοινώς αποδεκτή ρυθμολογία που οι περισσότεροι ακολουθούν σχεδόν τυφλά. 

Αξίζουν άραγε τόσα ιστορικά στοιχεία για τον Cayetano ; Ναι, αξίζουν! Παρότι αρκετά, είναι χρήσιμα για να καταλάβει κανείς το σήμερα του εν λόγω παραγωγού. Στο τελείωμα του καλοκαιριού είμαι εδώ για να σου μιλήσω για τον νέο του δίσκο και πάλι απο την Klik Records αυτή τη φορά μέσα απο το Sublabel (Θηγατρική) της "Pale Sounds" που πρόκεται να "τρέξει" υπο την επίβλεψη του ίδιου. H καταξιωμένη ετικέτα, την οποία ευχαριστούμε πολύ, μας έδωσε τη δυνατότητα να το ακούσουμε και να το προλογήσουμε. Μεταλλαγμένος πια σε έναν Uptempo και χαρούμενο ήχο, ο Cayetano αφήνει πίσω την εντελώς Dub πλευρά των όσων ηχογραφούσε μέχρι σήμερα, κρατώντας όμως δείγματα της όπως με το μεθυστικό "Never Gonna Happen Twice". Στα τραγούδια που ξεχωρίσαμε βρίσκεται τo ανεβαστικό "Fire On Babylon" που ίσως θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει και ως Single πριν την επίσημη κυκλοφορία αφού είναι ένα άκρως καλοκαιρινό χορευτικό κομμάτι. Επίσης, το "There is a Sky Now" που παρότι Downtempo το διαπερνά η ελπίδα και ο μεσημεριανός ήλιος απο τον οποίο λέει ο ίδιος οτι το εμπνεύστηκε. Κατά τη γνώμη μας, οι κορυφαίες στιγμές του άλμπoυμ είναι δύο κομμάτια. Αυτά που θα βρείς στο 10 και 12 του δίσκου αντίστοιχα. Το "Night Without Stars"  με τα φωνητικά του George Perin μου θύμισε πολύ έντονα τις κιθάρες των Smokie των 70's στο We're Flying High μπλέκοντας Pop και Rock σε μια καθαρή σειρά απο νότες που γρήγορα σου δίνουν να καταλάβεις πως στο κομμάτι έχει γίνει πολλή δουλειά. Το "Cirlcle Of Life" με παρέσυρε οχι μόνο με τον έξυπνο στίχο αλλά και με την υπέροχη γλυκιά μουσική του.  Ίσως όσα διαβάζεις να σου φαίνονται κενό γράμμα χωρίς να έχεις στα χέρια σου και τα αυτιά σου τον δίσκο, θα συμφωνήσω. Δε μένει παρά να τα επιβεβαιώσεις ή να διαφωνήσεις στις 17 Σεπτεμβρίου που πλέον θα μπορείς να το βρείς στα δισκοπωλεία. Ένας νεός Cayetano, πιο προσιτός αλλά όχι απομακρυσμένος απο την ποιότητα και τη σκληρή δουλειά που μας είχε συνηθίσει. Ένας Cayetano που δεν αφήνει αμφιβολία σε κάποιον που ξέρει να διακρίνει το πυροτέχνημα απο την σταθερή αξία, ότι είναι ένας άριστος επαγγελματίας που καταλήγει κάθε φορά σε θετικό πρόσιμο ξεπερνώνας τον μέσο όρο που άλλοι καλλιτέχνες αδυνατούν να αντιληφθούν πως παραμένουν εκεί γιατί επιμένουν να αναμοχλεύουν τα ίδια και τα ίδια υλικά.

ENJOY
M.A


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου