Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Michael Kiwanuka - I'll Get Along

Αυτός ο τύπος φτιάχνει όμορφη μουσική. Είναι τα πρώτα λόγια που έρχονται στο μυαλό μου μόλις κάποιος με ρωτήσει για εκείνον. Δεν φταίει μόνο το ότι το τελευταίο διάστημα κατακλυζόμαστε απο μέτριες παραγωγές στον χώρο της Soul, είναι το ότι ο Michael εκτός του ότι είναι, φαίνεται κιόλας ένας γνήσιος καλλιτέχνης. Η σεμνότητα ποτέ δεν ήταν προνόμιο της μάζας των τραγουδοποιών που είχαν πολλά φώτα επάνω τους. Να είσαι σίγουρος όμως ότι ο Kiwanuka δε μοιάζει με τους άλλους και μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα. Για την ταύτιση με ονόματα όπως του Bill Withers, του Richie Havens και του Bob Dylan που ίσως να έχεις διαβάσει αν είσαι ενημερωμένος, δεν θα σου κάνω καθόλου λόγο γιατί πιστεύω ότι "κάθε ένας είναι ένας" που έλεγε και ο Νίκος ο Παπάζογλου "και τον κόπο του ας τιμά", παραφράζω εγώ.. Κοινώς, έχει τη δική του προσωπικότητα και ούτε μυθοπλασία χρειάζεται, ούτε προώθηση με πλάτες άλλων. Ναι, μπορεί να είχε επιρροές αλλά ο Michael αποτελεί πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη. Η βρετανία, θα το λέω πάντα, χρόνια μας δίνει καλλιτέχνες που άφηναν και αφήνουν ιστορία. Ίσως το νερό ; Δεν ξέρω. Ένα ακόμη όμως δυνατό χαρτί για τη Soul φαίνεται ότι ξεπροβάλει. Μεγαλωμένος στα νότια του Λονδίνου απο γονείς που κατάγονται απο την Ουγκάντα, σπούδασε τελικά γραφικές τέχνες ενώ παράλληλα έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε περιστασιακά σε διάφορες ρόκ μπάντες.

Άνετος και συναισθηματικός, όπως προστάζει και η Soul άλλωστε, τελικά διαθέτει φωνή, αυτή τη φωνή. Μια φωνή που πλάστηκε μέσα απο μικρές συναυλίες και ενώ προοριζόταν να μείνει "βουβή" σημαδεμένη απο την ιδιότητα του κιθαρίστα, τα ανέτρεψε όλα γράφοντας τραγούδια για πάρτυ του. Για να λέμε την αλήθεια, ούτε εγώ ξέρω κανέναν κιθαρίστα που να μη πιάνει να τραγουδήσει ή να συνθέσει και ένα το δικό του ακόρντο εκτός απο το να ερμηνεύει μονάχα. Έτσι και έγινε. Έγγραψε απο αγάπη για τη μουσική που του έδινε χαρά και ικανοποίηση, που θα του κρατούσε ουσιαστικά το πάθος του για τη μουσική ζωντανό. Τα πρώτα του Demo υπήρξαν μια έκπληξη για όσους τα άκουσαν. Μετά απο παροτρύνσεις φίλων λοιπόν, ανέβηκε και τα τραγούδησε ο ίδιος αντί να τα παραχωρήσει σε άλλους. Ο ίδιος δηλώνει τώρα πως η επαφή με το κοινό δε συγκρίνεται με τίποτα. Εμείς απο το το ίδιο βήμα και σχεδόν πριν ένα χρόνο, ακούγοντας το Tell Me a Tale" και το "Ι Need Your Company", είχαμε πεί πως περιμέναμε πως και πως μια ολοκληρωμένη δουλεία του. Αυτή πήρε σάρκα και οστά με το άλμπουμ "Home Again" και είμαστε πολυ χαρούμενοι που δικαιωθήκαμε αλλά και που η συνέχεια του πρώτου του ΕΡ είναι αληθινά μια ασφαλής και πανέμορφη γωνιά καταφυγής για τα κουρασμένα απο το μουσικό συνοθύλευμα αυτιά. Το κομμάτι που ηχεί αδαμάντινα σε εμάς είναι το "I'll Get Along" με το "Worry Walks Beside Me" να βρίσκεται επάξια δίπλα του. Ο εικοσιπεντάχρονος Kiwanuka αναδείχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος Βρετανός καλλιτέχνης του 2012 και ψηφίστηκε ως ο πιο ταλαντούχος ερμηνευτής μπαίνοντας στο Top 5 του Amazon. Πραγματικό ταλέντο, να τον έχεις απο κοντά..

ENJOY
M.A

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

K-Mass - I Will Be Honest With You


Το μεγαλείο ενός καλλιτέχνη βρίσκεται στα μικρά. Εκεί που ο υπόλοιπος κόσμος χάνεται και δεν βρίσκει καν το λόγο, εκείνος αναδεικνύει το πώς και το γιατί. Η περίπτωση του K-Mass στον οποίο κάνουμε σήμερα αναφορά, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα απλότητας και επιτυχίας στο να ξυπνήσει συνειδήσεις και να υπενθυμήσει τα αυτονόητα. Όλα αυτά δηλαδή που έχουμε ξεχάσει οτι αποτελούν την ταυτότητα μας και αυτό μέσα απο το νέο του υπέροχο Track, "I Will Be Honest  With You". 

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1969 και μεγάλωσε στην Αθήνα με μεγάλα του πάθη να είναι η γυμναστική και η μουσική. Ακούγοντας, παίζοντας και δημιουργώντας μουσική, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, εκτός του να φροντίζει τον πιτσιρικά του φυσικά. Έμαθε να παίζει ντραμς και κρουστά με μια μικρή βοήθεια από έναν καλό του φίλο ενώ επίσης πειραματίζεται επιτυχώς και με το πιάνο το οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο στις δημιουργίες του. Το 2005, αποφάσισε να συνθέσει μουσική με τη βοήθεια της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και Virtual όργανα με κύριες επιρροές απο την Lounge, την  Ambient και τα Breaks. Πολλές δικές του παραγωγές παίζουν ήδη εδώ και χρόνια σε διάφορες συλλογές γνωστών παραγωγών και σε πολλά καταξιωμένα ραδιόφωνα του είδους. 

Είμαστε πραγματικά γοητευμένοι απο τη νέα του παραγωγή. Σε ότι έχει σχέση με αυτά που γράφουμε στο ξεκίνημα, ο Κώστας εμπνεύστηκε απο μεγάλες μορφές της τέχνης και της διανόησης αυτής εδώ της χώρας αλλά και της Ευρώπης, για να συνθέσει με τις φωνές τους ένα μουσικό μωσαικό. Θέλοντας να στείλει με τη σειρά του το μήνυμα οτι η ΕΛΛΑΔΑ αξίζει τον σεβασμό που κέρδισε όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της, δημιούργησε μια άκρως συγκινητική μελωδία που φέρνει μαζί της φωνές όπως του Ελύτη και της Μελίνας. Μπορεί αυτός ο τόπος να καταδυναστεύεται απο άσχετους της πολιτικής, όμως οι πολιτιστικές του παρακαταθήκες δε θα τον αφήσουν να εξαφανιστεί σε πείσμα όλων αυτών που συντηρούν το υπάρχον απολυταρχικό, με όλη την έννοια, καθεστώς.

ENJOY
M.A