Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Liphemra - Young (TATF remix)


Θα θυμάσαι όταν οι γονείς σου, σου διηγούνταν για τα βιώματα και τις ζωές τους ξεκινώντας με τη γνωστή κλισέ φράση "Όταν εμείς είμασταν νέοι, η ζωή ήταν πολύ πιο σκληρή απο το σήμερα.." Εκείνο στο οποίο στόχευε τότε μια τέτοια φράση, ήταν η συμπάθεια που επιδίωκε ο γονιός να κερδίσει απο τον εκάστοτε νέο που την άκουγε σε μια προσπάθεια να συγκρίνει το παρελθόν με το τώρα. Στόχευε δηλαδή στο συγκινησιακό συναίσθημα. Στη περίπτωση της μουσικής, οι Liphemra, για να μπώ εν τέλει στο σημερινό μας θέμα, χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τη φράση, "When We Where Young.." που εδώ έχει σκοπό επίσης το συναίσθημα. Κατά παράξενο τρόπο θα έλεγα, είναι σαν οι Liphemra να στέκονται απο πάνω μας ως άλλοι πανταχού παρόντες γονείς εκμεταλευόμενοι τα συναισθήματα που δημιουργούνται εντός μας δημιουργώντας στίχους όπως "Our parents always told us life would be no fun"..

Το όνομα Liphemra ακούγοντας ή βλέποντας το κάπου γραμμένο δε θα σου θυμήσει τίποτα. Τη δική μου περιέργεια ικανοποίησε ο ίδιος τους ο ατζέντης όταν σε mail τον ρώτησα για την καταγωγή του ονόματος. "Ephemera is the mother word" μου απάντησε. Εννοώντας έναν αναγραμματισμό -  μπλέξιμο που έκανε η τραγουδίστρια στην Ελληνική λέξη "εφήμερος". Δε μπορώ να πώ οτι με άφησε αδιάφορο όλο αυτό, αντιθέτως. Με έκανε να ασχοληθώ με περισσότερη προσοχή με την ιδιότροπη σόλο καλλιτέχνιδα και δημιουργό  Liv Marsico απο το Λος Άντζελες των Η.Π.Α. Ο ήχος της, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο, μου θύμησε το Reckoner του 2007 απο Radiohead. Κατά τα άλλα, πολλά τα κινηματογραφικά στοιχεία ενώ όσο το κομμάτι ξετυλίγεται, η σκοτεινή του ατμόσφαιρα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Oι στίχοι προτρέπουν "Come on, alright, lets go, gotta work a little harder.." μέχρι το ξέσπασμα των φωνητικών που με το στίχο "When we where young, our parents always told us.." κάνει το γύρισμα και αιτιολογεί την πηγή της καταπίεσης που μέχρι τότε κρατούσε μέσα της.

Το πιο εντυπωσιακό είναι οτι οι Liphemra καταφέρνουν τόσα πολλά διαθέτοντας τόσα λίγα. Αναμφισβήτητα τα φωνητικά της Liv είναι το μυστικό όπλο τους αφού είναι τόσο σωστά τοποθετημένα ώστε να παίρνουν όλο το ενδιαφέρον πάνω τους. Η μπάντα δεν έχει υπογράψει ακόμη σε κάποια ετικέτα ενώ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πληροφόρηση επί μελλοντικών κυκλοφοριών κρατώντας ένα μυστικιστικό ύφος όπως και στα τραγούδια της άλλωστε. Προσωπικά, θέτω σε πρώτο πλάνο και στην κρίση σου το remix που επιμελήθηκαν οι TAFT παίρνοντας όλα τα δυναμικά στοιχεία του "Young" και προσθέτοντας περισσότερο ρυθμό και λούπες που έδωσαν μια ηλεκτρονική υφή, ξαναχτίζοντας το κομμάτι απο την αρχή σε νέα Electro-Pop θεμέλια.

ENJOY
M.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου