Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

The Heavy - Be Mine


Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις αυτής της χρονιάς είναι  και το νέο άλμπουμ των The Heavy που κινούμενοι στα μουσικά άκρα της Ninja Tune, όσο αφορά το είδος της κυκλοφορίας και του τι κυκλοφορεί συνήθως το Label, παρουσιάζουν ίσως την πιο μεστή τους δουλειά μέχρι τώρα. Ξεκινώντας απο το 2007 και με τον πρώτο τους δίσκο «Great Vengeance And Furious Fire», οι The Heavy καθόρισαν τα δεδομένα για αυτούς. Η χαρισματική φωνή του Kelvin Swaby, εναλλάξ κινούμενη μεταξύ Marvin Gaye και Curtis Mayfield, αποτελεί τη σφραγίδα και το υπερόπλο της μπάντας. Δεν είναι τυχαίο οτι βρίσκουν τρόπο να παρουσιάζουν μπροστά απο όλα, πέρα από την σωστότατη ενορχήστρωση, τα φωνητικά του έγχρωμου τραγουδιστή τους. Παρόλα αυτά, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το άλμπουμ πάει μέτρια και ο λόγος  ήταν το οτι παρόλο που η μπάντα έπαιζε μια Funk-Rock με αξιώσεις, επαναπαύθηκε στο όνομα και μόνο της μεγάλης Ninja Tune. 

Ήταν φανερό ότι οι Βρετανοί δεν είχαν πεί την τελευταία τους κουβέντα και ας μην είχαν λάβει τότε επαρκή χρόνο προβολής στα τηλεοπτικά δίκτυα των Η.Π.Α που κατά κόρον  προβάλουν αυτά τα είδη της μουσικής. Το 2009 λοιπόν, επανέρχονται με 10 καινούργια κομμάτια σε ένα άλμπουμ με τίτλο «The House That Dirt Built». Εκπληκτικό ! Κριτικοί μουσικής και ειδήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν πως το συγκρότημα καταφέρνει να συνδυάσει τόσα είδη και επιρροές σε ένα στύλ και έναν δίσκο. Soul, Garage, Punk, James Brown, Hendrix και ροκαμπιλιές είναι οι διαδρομές που ακολουθούν για να σχηματίσουν το σύνολο και την εικόνα τους με κορυφαία κομμάτια αυτή τη φορά το «How You Like Me Now?» που γίνεται επιτυχία και το «Short Change Hero» που κατά τη γνώμη μας είναι ίσως το peak αυτού του δίσκου. 

Δεν θα σε ταλαιπωρήσω όμως άλλο με διήγηση. Σήμερα ακούς το «Be Mine» και οι The Heavy έχουν νέα δουλειά. Θα πάω κατευθείαν στο "ζουμί" αφήνοντας πίσω τα singles που κυκλοφόρησαν πριν την πρώτη επίσημη στα δισκοπωλεία. Φαίνεται πως η μπάντα δε χρειάζεται πλέον, ή δεν έχει την ανάγκη της δισκογραφικής, ο ήχος ολοκληρώνεται μεγαλοπρεπώς με κορυφαίες στιγμές περισσότερες απο όσες θα περίμενες. Πιο ραδιοφωνικοί και  με τη καθαρή Soul φωνή απο τον συνήθη ύποπτο Kelvin είναι μια ομάδα πλήρως συνειδητοποιημένη για το τι κάνει. Για την Hip Hop, την Funk, τη Rock και τα Blues που μιξάρει καταθέτοντας ψυχή. Λίγες Βρετανικές μπάντες κατόρθωσαν να μιμηθούν τόσο καλά μουσικές του Νοτιοαμερικάνικου Rock. Το πάρτυ με το τσάι έχει τελειώσει και τη θέση του πήρε το πάρτυ με τις ροκιές και τις αλητίες των λυκειόπαιδων. Τραγούδια που μας άρεσαν και ξεχωρίσαμε είναι τα «Curse me Good», «Blood Dirt Love Stop» και «Be Mine» το οποίο ακούς στην αρχή του άρθρου. Καθόλου άσχημα αλλά αντίθετα πολύ σοφά φέρνει πολύ στο μυαλό μου εικόνες απο Amy Winehouse που συμπληρώνουν άριστα το σκηνικό για τους The Heavy. Φαντάσου να μπορούσες να έχεις όλες τις αγαπημένες σου μπάντες σε μία, οι The Heavy είναι αυτό ακριβώς.

ENJOY
M.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου